Kindergarten, Ullreichgasse, Wien 22, Büro für Architektur, Architekt DI Lutter ZT GmbH, Österreich

Kindergarten, Ullreichgasse, Wien 22, Büro für Architektur, Architekt DI Lutter ZT GmbH, Österreich Kindergarten, Ullreichgasse, Wien 22, Büro für Architektur, Architekt DI Lutter ZT GmbH, Österreich Kindergarten, Ullreichgasse, Wien 22, Büro für Architektur, Architekt DI Lutter ZT GmbH, Österreich Kindergarten, Ullreichgasse, Wien 22, Büro für Architektur, Architekt DI Lutter ZT GmbH, Österreich Kindergarten, Ullreichgasse, Wien 22, Büro für Architektur, Architekt DI Lutter ZT GmbH, Österreich

Planning Architect DI Heinz Lutter
Assistance Architect DI Franz Berzl, DI Monika Berger, Joachim Kalchmair
Contractor Magistrat der Stadt Wien / MA 19
Floor Space 10548.72 square feet, kindergarten with for 6 child groups
Status Finished 1996 / 1997
Photography Margherita Spiluttini

Kindergarten - Ullreichgasse, Vienna, Austria

Project in cooperation with architect DI Franz Berzl

Each functional group such as group rooms, administration and the kitchen are all arranged around a centrally located, glass hall. The children will be able to identify each functional group through the distinct design.

Location
The kindergarten is enveloped by the Ullreichgasse in the North. The entrance, administration, as well as the kitchen faces the North side. The The group rooms and open areas faces the South and West. The entrance hall spans over two stories. Three group rooms are situated on the upper level, on top of the gallery. The three bodies are separated by overlaid open spaces.

Blueprint concept
The blueprint mainly concerns the compact fusion of the separate areas. The architectural design however implies a separation of each area into its own structure. Each function functional group will be aligned around a central room, which result is an entrance hall and a series of rooms and intermediate space, that are separated from the hall through glass elements. The different areas are thus easily recognizable. The Eastern end of the hall is transparent, where plays, special events, or any type congregation can take place. The other side of the hall then functions as a spectator area. The group rooms are enclosed structures with windows for both the children and adults.

Construction
The entire structure is made of reinforced concrete. The outside as well as parts of the inside were finished with different carpeting, which is divided into two concepts:
1. The outside of the house should be easily recognizable. As the house is made of stone, the reinforced concrete serves to be highly efficient and is therefore lined with different types of wood, e.g. natural wood, plywood and panels…
2. The children will become aware of different types of materials. The visible parts of the concrete areas are partially left as is, and partially painted with clear or diluted paint.