Büro für Architektur, Reihenhausanlage, Klosterneuburg, Niederösterreich, Architekt DI Lutter ZT GmbH, Österreich

Büro für Architektur, Reihenhausanlage, Klosterneuburg, Niederösterreich, Architekt DI Lutter ZT GmbH, ÖsterreichBüro für Architektur, Reihenhausanlage, Klosterneuburg, Niederösterreich, Architekt DI Lutter ZT GmbH, ÖsterreichBüro für Architektur, Reihenhausanlage, Klosterneuburg, Niederösterreich, Architekt DI Lutter ZT GmbH, ÖsterreichBüro für Architektur, Reihenhausanlage, Klosterneuburg, Niederösterreich, Architekt DI Lutter ZT GmbH, ÖsterreichBüro für Architektur, Reihenhausanlage, Klosterneuburg, Niederösterreich, Architekt DI Lutter ZT GmbH, Österreich

Planning Architect DI Heinz Lutter
Assistance DI Ralf Aydt, Horst Fuchs, DI Elif Somer
Contractor Miteigentümergemeinschaft
Floor space accomodation units each 1506.96 square feet
total floor space 6027.84 square feet
Status Finished 1993, Expansion 2002
Photography Margherita Spiluttini, Wolfgang Simlinger

Townhouse Construction – Klosterneuburg, Lower Austria, Austria

Participant Accomodation project which consists of four strung together single family homes.
The housing estate is situated on a mildly descending plateau at the foot of the wine hills of Klosterneuburg. A stepped off ramp forks off the street and trails along a rapidly ascending hill.
The strung-out, three-story structure begins at the top end of the steep hill, ascends alongside the hill's path and thus takes the regulative form of the housing estate. The various entrance doors are properly positioned. Each home with its flat roofs have overlaid patios installed, from which one can enjoy a breathtaking view spanning over Klosterneuburg.
Attached to these structures are 4 cubes, which will serve as staircases to connect the distended homes. These 4 cubes and their dimensions correlate with the rest of the structures of the surrounding residential estate. Each of the four are cleverly positioned in altering angles, so as to achieve rooms between the cubes, some increasing and others decreasing in their channel width, as well as to create private and sheltered free space for the inhabitants.
The south facing sides of the cubes are arranged in a complete glas facade resembling a raster, which allows for variable solutions. Therefore, exposed and non exposed facades are assigned differently to each home, so as to create a private environment for each home.

Construction
Outer walls in thermo bricks, finished on both sides, wooden ceilings as well as wooden floors, the partitioned walls are made of dry wall installation

Cubes: construction made of thermo wooden bolts, GKF plates on the inside,  wooden ceilings as well as wooden floors, the partitioned walls are made of dry wall installation

Houses: The carrying structures have been arranged in the way that the ground plan can be individually customized.