Büro für Architektur,Wettbewerb, Marinonigasse, Architekt DI Lutter ZT GmbH, Österreich

Büro für Architektur,Wettbewerb Bebauung Marinonigasse, Architekt DI Lutter ZT GmbH, ÖsterreichBüro für Architektur,Wettbewerb Bebauung Marinonigasse, Architekt DI Lutter ZT GmbH, ÖsterreichBüro für Architektur,Wettbewerb Bebauung Marinonigasse, Architekt DI Lutter ZT GmbH, ÖsterreichBüro für Architektur,Wettbewerb Bebauung Marinonigasse, Architekt DI Lutter ZT GmbH, ÖsterreichBüro für Architektur,Wettbewerb Bebauung Marinonigasse, Architekt DI Lutter ZT GmbH, ÖsterreichBüro für Architektur,Wettbewerb Bebauung Marinonigasse, Architekt DI Lutter ZT GmbH, ÖsterreichBüro für Architektur,Wettbewerb Bebauung Marinonigasse, Architekt DI Lutter ZT GmbH, ÖsterreichBüro für Architektur,Wettbewerb Bebauung Marinonigasse, Architekt DI Lutter ZT GmbH, ÖsterreichBüro für Architektur,Wettbewerb Bebauung Marinonigasse, Architekt DI Lutter ZT GmbH, Österreich

Planning Architekt DI Heinz Lutter
Assistance Mag arch Nikolaus Michel, Fabian Lutter, Christoph Köhler
Visuals Architekt DI Lutter ZT GmbH/Mag arch Nikolaus Michel,
cy_Architecture Visualization,

Development competition - Marinonigasse, Vienna, Austria

Urban development scenario
The environment is characterised by heterogeneous developments, such as residential apartments, supermarkets, terraced houses and detached houses.
The competition project graduates the new development from building class II – 10.5 m – step-by-step to building class  I – 6.5 m – both from north to south and also from west (3-storey property) to east, to the detached house developments. To the north, the 3-storey building with loft marks the end of new complex at the supermarket site.
In the south, the building structures are orientated such that the narrow side adjoins the street, with the volume (the structure) of the neighbouring buildings therefore adopted.

Architectural concept
The level plot is remodelled through depressions and elevations.
This results in diverse areas for private gardens, green spaces, hillocks for children to play on, meeting places for residents, etc. The buildings are inserted into this new landscape and create diverse outdoor spaces.
The buildings exhibit horizontal layers - the ground floor finished with solid plaster and the storeys above it with prefabricated wooden elements. This horizontal layering results in the stratification of the buildings.
The new tectonics and the differentiation between the buildings provide for numerous interesting and diverse perspectives when walking through the complex.