Büro für Architektur, Wohnanlage, Pressbaum, Niederösterreich, Architekt DI Lutter ZT GmbH, Österreich

Büro für Architektur, Wohnanlage, Pressbaum, Niederösterreich, Architekt DI Lutter ZT GmbH, ÖsterreichBüro für Architektur, Wohnanlage, Pressbaum, Niederösterreich, Architekt DI Lutter ZT GmbH, ÖsterreichBüro für Architektur, Wohnanlage, Pressbaum, Niederösterreich, Architekt DI Lutter ZT GmbH, ÖsterreichBüro für Architektur, Wohnanlage, Pressbaum, Niederösterreich, Architekt DI Lutter ZT GmbH, ÖsterreichBüro für Architektur, Wohnanlage, Pressbaum, Niederösterreich, Architekt DI Lutter ZT GmbH, Österreich

Planning Architect DI Heinz Lutter
Assistance Achim Kalchmair, Gerhard Walcher
Contractor Miteigentümergemeinschaft
Floor space 6 accomodation units each with three levels, each unit ca. 1614.60 square feet floor space, total floor space 10225.80 square feet
Status Finished 1991 / 1992
Photography Karl Krauss

Residential Estate – Pressbaum, Lower Austria, Austria

The location
Pressbaum is located approximately 12.42 miles away to the West of the border of Vienna. It slowly begins to unravel alongside the road, witout an identified center. Both sides of the valley are occupied by the traditional and grand 'Wienerwald'-villas deriving from before the turn of the century. Sporadically positioned in between these properties one can find smaller housings. This location is continuously losing in character.

The Project
The new construction is aimed at impeding the current unfortunate situation, and ultimately strives to reinvent the location. Two long and lean buildings are developing alongside the hill. New so-called rooms are arising on the inside and out. The public room, the staircase room, the private room as well as the open room. All of the aforementioned rooms are strung together in layers and can thus be experienced. The public room between the buildings is confined by the portal at the bottom and the big linden tree at the top. The access path will sit at the center. The apartments are encompassed by a vestibule, which are docked on to the houses as boxes. Transparent as well as transluscend openings serve as connecters and vistas between the in- and outside. The staircase room will serve as buffer zone between the private and public area. It is at this point where the inside of the house is recognizable and comprehensible. Moreover, the inner path is located here, which connects the various levels of the construction.The private room is also connected to the stair case, including all of the inhabitancy rooms.

Interior design of the buildings
Each building is comprised of three apartments, which in turn consists of three levels. The different levels abide to the nature of the hill, in the way that each inhabitancy room flows into open rooms in the form of gardens or patios.

Construction
The constitutive elements are the outer walls and the confining railings of the staircase rooms. All other plane surfaces on all levels are free to design, configure and create. The private room was individually designed in cooperation with the co-owners, the result of which are six different apartment variants.